Resplan och lite vaccininfo

Resplan (inte exakt dessa datum, men ungefär):
29 mars - 28 april = Thailand
28 april - 12 maj = Malaysia
12 maj - 23 maj = Thailand
23 maj - 13 juni = Kambodja
13 juni - 25 juli = Vietnam
25 juli - 26 augusti = Kina

Det är så vi har tänkt oss lite grovt planerat. Vi kommer åka över till de olika länderna lite som vi känner men vi gjorde denna resplan för att man ska se lite på ett ungefär. :)

För ungefär en vecka sedan åkte Martina och Johanna iväg till Sydafrika. :D Förhoppningsvis kommer vi träffa de små filurerna i Thailand :)

På torsdag (18 feb) kommer vi åka vårdcentralen för att ta sista sprutan av Hep.B och första av Japansk encefalit. Plus att vi ska köpa med oss 2 doser var av Dukoral drickvaccin.

Tänkte att vi skulle informera lite om vad vaccinen som vi kommer att ta innebär.
Hepatit B: Är en blodsjukdom som orsakas av ett virus som sprids via blod eller sexuellt.
Hepatit B-virus orsakar en inflammation i levern. Alla blir inte gula i huden, många kan vara besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader.

Tyfoidfeber
: Smittöverföring sker via förorenat vatten eller födoämne, i sällsynta fall från person till person. Till skillnad från de vanliga salmonellainfektionerna, som också förekommer hos djur, är tyfoidfeber en blodförgiftning (sepsis). Sjukdomen börjar med feber som under den första veckan stiger trappstegsformat till c:a 40°C eller mer.
Huvudvärk, hosta och muskelvärk är vanliga begynnelsesymtom. Röda utslag på bålen är ett ganska typiskt tecken. Förstoppning är inte ovanligt under första veckan. Diarré uppträder vanligen under andra sjukdomsveckan. Utan behandling är dödligheten ganska hög och patienten kan avlida av t.ex. blödning, tarmbristning med bukhinneinflammation m.m.

Japansk encefalit: Detta är en virusorsakad hjärninflammation som finns i Sydostasien (främst Vietnam), men som också rapporteras från bl.a. Korea, Indien och Nepal och som sprids via myggor. Patienten insjuknar med feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. I svåra fall kan patienten bli omtöcknad/medvetslös, ibland ses även kramper och förlamningar. Dödligheten är hög, och flera överlevande patienter blir aldrig helt återställda.

Dukoral: Dukoral är ett drickbart vaccin som stimulerar immunförsvaret i tarmen och skapar ett bra skydd mot kolera. Vaccinet skyddar vuxna och barn från 2 års ålder mot kolera. Skyddseffekten är mot kolera är 85 procent.
Skydd mot kolera räcker i två år. För att upprätthålla skyddet rekommenderas en ny dos efter två år. För små barn upp till sex år räcker skyddet i sex månader. För att upprätthålla skyddet rekommenderas en ny dos efter sex månader.

Malaria: Sjukdomen sprids via myggor. Patienten insjuknar med illamående, feber, huvudvärk och muskelvärk. Vid en falciparuminfektion kan patienten snabbt bli medvetslös, få svåra diarréer och/eller utveckla chock. För att en sådan patient skall klara sig måste behandling insättas omedelbart.

Så vi ska nog klara oss :)
Dessutom ska vi ha myggnät med oss ;)

Info om viccin hittade vi på http://www.smittskyddsinstitutet.se/ och http://www.dukoral.se/

Kommentarer
Postat av: Marie Presell Rundberg

Vad mycket "skit" ni måsta ta, för att inte drabbas av annan skit!! :0)

2010-02-17 @ 13:43:25
Postat av: Sophie och Robert

Haha ja :P

2010-02-17 @ 16:03:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0